Οσα δεν λένε χίλιες λέξεις… «Η Βουλή των Ελλήνων 1974-2006», με τον φακό του Ντίμη Αργυρόπουλου

Της Ελενης Μπιστικα

Οσα δεν λένε χίλιες λέξεις… «Η Βουλή των Ελλήνων 1974-2006», με τον φακό του Ντίμη Αργυρόπουλου

ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Μας παίρνει από το χέρι ξανά και μας φέρνει -προσκύνημα και μελέτη μαζί της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας- 32 χρόνια πριν ώς σήμερα στη «Βουλή των Ελλήνων 1974-2006, με τον φακό του Ντίμη Αργυρόπουλου», λεύκωμα – έργο ζωής και χάρτης προσώπων και πολιτικών καταστάσεων, συνάμα.

Σήμερα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, γίνεται η παρουσίαση του λευκώματος από τις εκδόσεις Spirit, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο! Μας το χρωστούσε αυτό ο φίλος Ντίμης Αργυρόπουλος, που στάθηκε πάντοτε παρών στα γεγονότα τα πολιτικά, με τη μηχανή του να κάνει «ζουμ» στους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής αυτά τα 32, μεστά σε ζυμώσεις και ανακατατάξεις, χρόνια, σε κυβέρνηση, σε αντιπολίτευση, πάνω στο βήμα της Βουλής, εκεί όπου «αρχή άνδρα δείκνυσι», κάτω στην αίθουσα συνεδριάσεων, πίσω στα «ορεινά έδρανα», στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στους διαδρόμους του μαρμάρινου ναού του κοινοβουλευτισμού, που είναι η Βουλή των Ελλήνων. Αλλά και στο καφενείο της Βουλής, συντροφιές, γέλια, προσεγγίσεις, όλα τα αποτυπώνει ο διεισδυτικός φακός του Ντίμη Αργυρόπουλου, που ήταν πάντα εκεί, όταν γραφόταν η ιστορία της μεταπολίτευσης. Και είναι πάντα εδώ, παρών με τη δυνατή «τούρμπο» φωτογραφική μηχανή του, όταν τον πιάσει το μεράκι. Είναι ο φωτογράφος που εμπιστευόταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής και απόδειξη οι φωτογραφίες του στο Προεδρικό Γραφείο της Ηρώδου Αττικού…

Αλλά πριν φθάσει εκεί ο Κ. Κ., ο Μέγας Αρχων της πολιτικής σκηνής από το 1974 και μετά, θήτευσε στην κυβέρνηση πρωθυπουργός, έκανε προεκλογικές εκστρατείες και ομιλίες και είχε απέναντί του τον χαρισματικό ρήτορα και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και δίπλα του τους υπουργούς που έκαναν την αλλαγή στη μεταδικτατορική Ελλάδα, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Παναγή Παπαληγούρα, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γιάννη Μπούτο και από τις άλλες παρατάξεις τον Γεώργιο Μαύρο, τον Γιάννη Αλευρά, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Ηλία Ηλιού, τον Γιώργο Γεννηματά, που έφυγε πρόωρα. «Τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, τι γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν» («Κεριά», Κ. Π. Καβάφης). Δεν έχουν μόνο αναντίρρητη αξία ως αναμνήσεις και ντοκουμέντα εξέλιξης οι ολοζώντανες φωτογραφίες του Ντίμη Αργυρόπουλου, μέσα από την πηγή των γεγονότων, τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι και η σκυτάλη που μας περνά στην κούρσα της διαδοχής, στα επόμενα χρόνια, στις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται σύμφωνα με το αξίωμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και έτσι, ερχόμαστε στις μέρες μας και βλέπουμε τον σοβαρό, σκεπτικό υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη, τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τον νεαρό κ. Κώστα Καραμανλή, που ξεχώρισε ως αντιπολίτευση, πρόεδρο της Ν.Δ. και για δεύτερη θητεία πρωθυπουργό. Οσα δεν λένε χίλιες λέξεις, τα λένε οι φωτογραφίες, ιδίως όταν κρατάει τη μηχανή ο ταλαντούχος «σταρ» των φωτοειδησεογράφων και φωτογράφος των προσωπικοτήτων κι εκτός συνόρων, αυτός που φωτογραφίζει τον Αλβέρτο του Μονακό και την Αθηνά Ρουσέλ και έπεται συνέχεια. Σήμερα, λοιπόν, στις 12 η ώρα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, για την παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του Ντίμη Αργυρόπουλου, το οποίο προλογίζει η τ. πρόεδρος της Βουλής, καθηγήτρια κ. Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα, βουλευτής Α΄ Αθηνών. Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν οι κ. Διονύσιος Αναπολιτάνος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο δημοσιογράφος, τέως υπουργός, ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Ρωμαίος, οι δημοσιογράφοι κ. Σεραφείμ Φυντανίδης, Γιώργος Παπαχρήστος και Δημήτρης Ρίζος. Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Spirit, τηλ.: 210-93.13.253. Και όπως είπαμε: είσοδος ελεύθερη!

http://www.kathimerini.gr

Comments are closed.